Bij juwelier Dumoulin vindt u parels in allerlei sieraden: parelhalskettingen, op een ring geplaatste parel, armbanden en oorringen met parels. Onze parels zijn van hoogwaardige kwaliteit.

Een parel is een uniek natuurproduct, en dit is een boeiend verhaal op zich.

HET VERHAAL VAN DE PAREL...

Een parel is een prachtig natuurproduct. Het verhaal van de parel begint bij de schelp van een weekdier. In tegenstelling tot edelstenen hoeft een parel niet bewerkt te worden, zij wordt in al haar volmaaktheid gevonden. Enkel de natuur bepaalt haar kleur en vorm. Een parel schittert ook niet, maar beschikt over subtiele kleurschakeringen in het parelmoer.

De natuurlijke parel is dus een speling van de natuur, veroorzaakt door een vreemd lichaam (zoals een zandkorrel, een stukje schelp of een klein kreeftje) dat een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de indringer heen. Dit gebeurt totdat er een rond, glanzend bolletje ontstaat: de parel. Natuurlijke parels zijn overigens uiterst zeldzaam en dus kostbaar.

Parels werden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers en waren heel zeldzaam. Om deze reden probeerden mensen dan ook eeuwenlang om parels te kweken. Het duurde echter tot het begin van de 20ste eeuw voordat er een succesvolle kweekmethode werd ontwikkeld. De mens plaatst een vreemd lichaam in het weekdier. De oester of mossel verdedigt zich tegen deze indringer en bekleedt hem met een parelmaterie en vormt op die manier een cultuurparel.

De parels die op deze manier verkregen worden zijn ronder en helderder dan parels die ‘toevallig' ontstaan. Ze zijn ook minder zeldzaam, aangezien ze ‘geoogst' worden in parelbedrijven. Nochtans heeft de natuur ook hier drie tot vier jaar nodig om haar werk te doen. De gecultiveerde parel doet in schoonheid nauwelijks onder voor de natuurlijke. Imitatieparels zijn daarentegen perfect glad maar missen de magische glans die de echte liefhebbers zo aantrekt.

Parels zijn er in talloze prijsklassen en kwaliteiten. Algemeen wordt gesteld: hoe groter de parel, hoe hoger de prijs. Het duurt nu eenmaal langer voordat een oester een grotere parel heeft gemaakt. De glans is eveneens van belang, zo zal een geoefend oog de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden van die van welke imitatie dan ook. Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes. Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe volmaakter de ronding van de parel, hoe groter de waarde.

Alle parels zijn verschillend. Hun vorm, grootte, kleur en glans worden bepaald door hun afkomst.


Terug naar boven